Her gün sirke tüketmek için 9 sebep

Sirkenin faydaları saymakla bitmez. Saçlarınızdan cildinize kadar birçok alanda faydası olduğunu biliyor musunuz? Ünlü birçok isim sirkeyi yalnızca salatalarda değil, güzelliklerine katkı sağlaması için de kullanmaktadır. İnsan sağlığına olan faydalarını ve diğer önemli katkılarını öğrenmek için yazımızı mutlaka okuyun.

1- Saçlarınızı parlatır:

Banyodayken saçlarınızı şampuanladıktan sonra durulamada sirke kullanabilirsiniz. Sirke kullandığınızda saç köklerinizi güçlendirdiğiniz gibi parlamasını da sağlayabilirsiniz. Banyoda sirke ile saçlarınızı durulamak için boş bir şampuan şişesine iki yemek kaşığı kadar sirke koyarak suyla doldurun. Saçlarınıza faydası olabilmesi için her hafta birkaç defa şampuanlamadan sonra sirkeli karışımı kullanabilirsiniz.
 

2- Cildin pH’ını dengeler:

Doğal elma sirkesi cildinizin pH dengesini sağlar. Cildiniz için tonik yerine doğal elma sirkesini pamuk kullanarak cildinize uygulayabilirsiniz. Bu uygulamayı gece yatmadan önce yüzünüzü yıkadıktan sonra ya da sabahları yüzünüze nemlendirici sürdükten sonra da gerçekleştirebilirsiniz. Sirkeyi hafif bir şekilde yüzünüze kompres yaparak uygulayın ve gece boyunca yüzünüzde kalmasına özen gösterin. Bu sayede ciltteki yaşlanma lekelerini ve sivilceleri yok edebilirsiniz.

 

3- Diş lekelerini giderir:

Diş sağlığınız için doğal elma sirkesi kullanabilirsiniz. Dişlerinizi elma sirkesiyle fırçalayarak hem dişlerinizi beyazlatabilir hem de sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz.

 

4- Güneş yanıklarına iyi gelir:

Küvetiniz varsa bir kahve fincanı kadar sirkeyi doldurduğunuz küvete ekleyin ve içinde 10 dakika kadar bekleyin. Bu uygulama ile güneş yanıklarının rahatsızlık yaratan etkilerini yok edebilirsiniz.

 

5- Kilo vermeye yardımcıdır:

Yarım litre içme suyunun içine iki yemek kaşığı elma sirkesi eklemeniz gerekmektedir. Hazırladığınız bu sirkeli su gün boyu tüketilebilir. Doğal elma sirkesinin içinde bulunan asetik asit her gün alınırsa kilo vermeye katkı sağlamaktadır. Bir araştırma sonucuna göre 12 hafta süreyle asetik asit tüketmek vücut ağırlığında, özellikle bel çevresi ve karın bölgesindeki yağlarla birlikte trigliseritte de azalma görülmüştür.

 

6- Vücut sistemini düzenler:

İnsan vücudu sürekli olarak dengede kalabilmek için çalışır. Vücudumuzun sağlıklı alkali pH seviyesini sürdürebilmek için doğal elma sirkesi çok önemlidir. Yapılan araştırmalarda asit düzeyindeki yükseklik enerjinin düşmesine ve enfeksiyon etkisinin artmasına yol açar.

 

7- Detoks etkisi vardır:

Vücut pH’ının dengelenmesine katkıda bulunan doğal elma sirkesi, aynı zamanda vücudun toksinlerden arınmasını da sağlamaktadır. Elma sirkesinin kardiyovasküler dolaşımı uyardığı ve karaciğerin toksinlerden arınmasını sağladığı bilinmektedir.

 

8- Lenfatik sistem için faydalıdır:

Sirkenin mukusun vücuttan atılmasını ve lenf düğümlerinin temizlenmesini sağladığı belirlenmiştir. Bu konuda yapılan araştırmalarda doğal elma sirkesinin tıkanıklığı ve mukusu azalttığı ve alerjiye iyi geldiği görülmüştür. Alerjinin etkileri azaldığında sinüs enfeksiyonları, baş ve boğaz ağrıları gibi semptomlar da azalmaktadır.

 

9- Evdeki zehir etkisini yok eder:

Ev temizliğinde eşyalarınızı temizlerken sirkeli su kullanmak, kimyasal temizlik maddelerinin kullanımını da ortadan kaldırır. Elma sirkesi ile banyo ve tuvaletlerinizi de temizleyebilirsiniz. Bunun yanı sıra bulaşık makinenizde deterjan yerine de kullanma imkanına sahipsiniz. Bir bardak suyun içine yarım bardak kadar sirke katın ve bununla diğer elektrikli mutfak aletlerinizi, aynalarınızı, pencerelerinizi ve aklınıza gelen bir çok yeri temizleyebilirsiniz.